can see no (wind) vectors

Information and questions about this comprehensive GPS navigation tool.

can see no (wind) vectors

Postby Mischief » Mon 14 Jun 2010 - 15:32

Dear Stentec Forum - members.

I have a Garmin GPS and a Tacktick windmeter (through the Tacktick NMEA box) connected to my PC. On WinGPS the GPS data is coming in as it should, however the NMEA windmessages seem to be missing. The program does niot calculate vectors because of this. The result is that I always have the wind in the back ;-).

In the mean time, the GPS info is being received by the Tacktick, so some sort of communication seems to be working. Both the Tacktick engineers and myself believe there is something wrong in the adressing of the NMEA wind messages.
Does somebody know what the preferred settings should be?
And how I can verify and alter these?

Best regards,
Cees


in Dutch....
Beste Stentec forummers. Ik heb een garmin GPS en Tacktick windmeter aangesloten.
Op WinGPS de GPS informatie komt via NMEA netjes binnen, maar de wind informatie niet. het programma kan dus geen vectoren calculeren, en doet dat ook niet. de wind komt altijd pal van achteren ;-)

Teglijkertijd is er wel verbinding tussen de windmeter en de GPS. Ik vermoed dus (en met mij de tacktic engineers) dat er iets niet goed is in de adressering van de NMEA messages vanuit de windmeter.

Kan iemand aangeven hoe die instellingen zouden moeten zijn? En hoe ik dat kan controleren?

Ben benieuwd,
Cees
Mischief
 
Posts: 4
Joined: Mon 14 Jun 2010 - 15:27

Re: can see no (wind) vectors

Postby eriko » Mon 14 Jun 2010 - 17:51

Hallo Cees,

De PC ontvangt wel de GPS data, maar niet de wind informatie, is de NMEA interface wel aan het micronet netwerk gekoppeld?

In WinGPS, welke NMEA data (tags) zie je voorbij komen? Deze data kun je met de NMEA monitor bekijken.

Erik
eriko
 
Posts: 26
Joined: Wed 12 Aug 2009 - 15:13

Re: can see no (wind) vectors

Postby Mischief » Mon 14 Jun 2010 - 20:17

De info komt via de NMEA box naar de PC, dus niet direct van de GPS. dat heb ik gechecked.

Dat Micronet wel werkt moet ik natuurlijk proberen, maar omdat de windmeter wel relatieve & feitelijke wind aangeeft denk ik dat er een verbinding is. (dit werkt ook pas zodra ik de NMEA box en de GPS aanzet.

Ik zal een uitdraaitje sturen van de informatie die ik wel ontvang. klein snipje:

$PGRME,3.1,M,4.1,M,5.2,M*2E
$GPGLL,5135.621,N,00343.036,E,160223,A*28
$PGRMZ,7,f,3*1C
$PGRMM,WGS 84*06
$GPBOD,014.3,T,016.0,M,POOLBA,PEVRIL*4D
$GPWPL,5039.000,N,00155.000,W,POOLBA*48
$GPRMC,160224,A,5135.621,N,00343.036,E,000.0,360.0,050610,001.7,W*60
$GPRMB,A,9.99,L,PEVRIL,POOLBA,5039.000,N,00155.000,W,220.3,257.3,,A*11
$GPGGA,160224,5135.621,N,00343.036,E,1,11,0.8,2.2,M,47.0,M,,*4C
$GPGSA,A,3,04,09,12,14,15,17,18,22,26,27,30,,1.3,0.8,1.1*3A
$GPGSV,3,1,11,04,05,093,40,09,72,104,53,12,62,236,53,14,26,314,44*7A
$GPGSV,3,2,11,15,17,168,44,17,26,047,46,18,08,238,40,22,16,271,43*7E
$GPGSV,3,3,11,26,28,169,48,27,64,108,52,30,25,242,49,,,,*41
$PGRME,3.1,M,4.1,M,5.2,M*2E
$GPGLL,5135.621,N,00343.036,E,160225,A*2E
etc.

Voor de NMEA talkerID bij de windsensor kan ik kiezen tussen "WI" en "II" geen van bede lijkt windinformatie door te geven.

Vriendelijke Groet,
Cees
Mischief
 
Posts: 4
Joined: Mon 14 Jun 2010 - 15:27

Re: can see no (wind) vectors

Postby eriko » Mon 14 Jun 2010 - 20:31

Je hoeft niets te kiezen bij de NMEA talker ID (dat is alleen als je van meerdere instrumenten dat ontvangt en je wilt er maar 1 kiezen)

de $GP... (en de $PG... voor garmin GPS-en) zijn alleen de GPS waardes, in de NMEA log zouden ook andere waardes langs moeten komen, het lijkt alsof die niet door TackTick gestuurd worden. Ik heb zo geen ervaring met het instellen van de TackTick apparatuur.

Het lijkt er op dat de NMEA box de data wel opstuurt naar de windsensor, alleen niets ontvangt?

Erik
eriko
 
Posts: 26
Joined: Wed 12 Aug 2009 - 15:13

Re: can see no (wind) vectors

Postby Mischief » Tue 15 Jun 2010 - 09:14

Daar lijkt het inderdaad op, of, de poort waar de NMEA op binnenkomt, de PC in filtert of negeert een deel, omdat de adressering vanuit de tacktick niet is "II" of "WI". Ik zat daaran te denken omdat de rest het wel lijkt te doen.
Kan zoeiets?
Mischief
 
Posts: 4
Joined: Mon 14 Jun 2010 - 15:27

Re: can see no (wind) vectors

Postby eriko » Tue 15 Jun 2010 - 20:51

Heb even getest, maar WInGPS Voyager pakt alle $ waardes (dus niet alleen II en WI), dus toch de TackTick?
eriko
 
Posts: 26
Joined: Wed 12 Aug 2009 - 15:13

Re: can see no (wind) vectors

Postby Mischief » Tue 15 Jun 2010 - 23:42

Ik zal hem nog eens nalopen! als ik meer weet zal ik het hier posten, dank voor de support!
Cees
Mischief
 
Posts: 4
Joined: Mon 14 Jun 2010 - 15:27


Return to WinGPS Pro 3

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron