Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

General questions and information about Stentec navigation products.

Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Douglas_Bartlett » Mon 16 Jun 2008 - 18:23

Hallo,

Ik heb op mijn boot Raymarine ST60 Tridata navigatieinstrumenten en een automatische piloot. Deze zijn onderling verbonden via Seatalk.
De automatische piloot heeft een NMEA 0183 uitgang.

Is het mogelijk de Miniplex-Lite te verbinden met de NMEA 0183-uitgang van mijn automatische piloot en zo ook de gegevens van de navigatieinstrumenten te zien op de computer?

Mijn GPS antenne is ook verbonden via Seatalk, wordt deze dan ook gezien door mijn computer?

Alvast bedankt,
Douglas Bartlett
Douglas_Bartlett
 
Posts: 5
Joined: Mon 16 Jun 2008 - 18:15

Re: Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Bernard » Mon 16 Jun 2008 - 20:39

De Miniplex Lite kan geen Seatalk vertalen naar NMEA0183, hiervoor is een Miniplex 41 of Miniplex 42 nodig.
De miniplex 41 is dan de eerste keuze en kan via uitgang 2 de stuurautomaat aansturen.

Om de Seatalk data van de boordinstrumenten vervolgens op de PC te zien is WinGPS 4 Pro of WinGPS 4 Voyager nodig. Deze versies kunnen allebei meerdere instrumenten uitlezen en berichten naar een stuurautomaat of repeater sturen. Dit zal dan gebeuren via het NMEA 0183 protocol.

De gegevens worden in WinGPS 4 Pro/Voyager aangesloten op 1 (virtuele) COM-poort en deze zal voor de communicatie zorgen tussen de Miniplex en PC.

Bernard
Greetings Bernard

Stentec Support Team
Bernard
Site Admin
 
Posts: 201
Joined: Wed 18 Oct 2006 - 07:49
Location: Kollum, The Netherlands

Re: Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Douglas_Bartlett » Mon 16 Jun 2008 - 21:07

Hoi Bernard,

Ik begrijp dat de Miniplex-Lite geen Seatalk kan omzetten naar NMEA 0183.
Maar mijn stuurautomaat is in verbinding met de instrumenten via Seatalk en heeft een NMEA 0183 uit- en ingang.
Hij convert Seatalk dus naar NMEA 0183.

Nu was mijn vraag: als ik een enkele verbinding van de stuurautomaat (NMEA 0183 uitgang) naar een ingang van de Miniplex-Lite maak.
Worden alle gegevens (namelijk: de diepte, snelheid, temperatuur...) dan gelezen via een poort op de Miniplex-Lite?

Verder ben ik in het bezit van WinGPS Pro, dus dat is geen probleem.

Alvast bedankt,
Douglas Bartlett
Douglas_Bartlett
 
Posts: 5
Joined: Mon 16 Jun 2008 - 18:15

Re: Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Bernard » Mon 16 Jun 2008 - 21:36

Douglas,

Om welke stuurautomaat gaat het in dit geval? Ik kan dat uitzoeken en zal het resultaat hier dan weer posten.

Bernard
Greetings Bernard

Stentec Support Team
Bernard
Site Admin
 
Posts: 201
Joined: Wed 18 Oct 2006 - 07:49
Location: Kollum, The Netherlands

Re: Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Douglas_Bartlett » Mon 16 Jun 2008 - 21:37

Het gaat om een Raymarine Smartpilot S1.

Mvg,
Douglas
Douglas_Bartlett
 
Posts: 5
Joined: Mon 16 Jun 2008 - 18:15

Re: Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Bernard » Tue 17 Jun 2008 - 16:37

Douglas,

Ik heb nog niet exact gevonden wat ik zocht. Maar het lijkt erop dat het wel werkt en de signalen doorstuurt naar de Miniplex Lite.
Er is ook een mail naar Raymarine gestuurd om dit te bevestigen. Misschien kunt u zelf nog contact opnemen met uw leverancier om dit nog na te vragen.

Bernard
Greetings Bernard

Stentec Support Team
Bernard
Site Admin
 
Posts: 201
Joined: Wed 18 Oct 2006 - 07:49
Location: Kollum, The Netherlands

Re: Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Douglas_Bartlett » Tue 17 Jun 2008 - 17:07

Hoi Bernard,

Ik zal het in het weekend aan mijn locale dealer vragen.

Alvast bedankt,
Douglas Bartlett
Douglas_Bartlett
 
Posts: 5
Joined: Mon 16 Jun 2008 - 18:15

Re: Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Bernard » Tue 24 Jun 2008 - 15:40

Douglas,

Al bericht gehad van uw dealer? Dit is namelijk wel informatie die ons ook van pas zou kunnen komen. :D

Bernard
Greetings Bernard

Stentec Support Team
Bernard
Site Admin
 
Posts: 201
Joined: Wed 18 Oct 2006 - 07:49
Location: Kollum, The Netherlands

Re: Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Douglas_Bartlett » Tue 24 Jun 2008 - 18:20

Mijn excuus voor het laat reageren,

Mijn locale dealer heeft me verteld dat de Raymarine Smartpilot S1 niet alle data van Seatalk omzet naar NMEA 0183.
Ik heb hier ook een afbeelding van gevonden op een andere site:

Image
Met daaronder het volgende:
'Note: Although the autopilot is connected to the Seatalk bus and also has a NMEA output port, this does not mean that the other instrument data is available as NMEA sentences via this port. Only heading data is sent and Seatalk-NMEA conversion in the multiplexer is still required.'

Met vriendelijke groeten,
Douglas Bartlett
Douglas_Bartlett
 
Posts: 5
Joined: Mon 16 Jun 2008 - 18:15

Re: Miniplex-Lite verbinden met Raymarine

Postby Bernard » Wed 25 Jun 2008 - 09:25

Douglas,

Hier kunnen we uit opmaken dat dan toch een Multiplex 41 of 42 nodig is. Hier zou dan nog een keuze uit gemaakt moeten worden.
De Multiplex 41 zou in principe voldoende moeten zijn. De 42 kan ook, hier kan per poort ingesteld worden wat de baudrate moet zijn en kan ook de prioriteit van poorten worden ingesteld.

Bernard
Greetings Bernard

Stentec Support Team
Bernard
Site Admin
 
Posts: 201
Joined: Wed 18 Oct 2006 - 07:49
Location: Kollum, The Netherlands


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron