Routepunt na upload niet goed in GPS

Share information and suggestions on Stentec's WinGPS 4 Series programs.

Routepunt na upload niet goed in GPS

Postby Roelof » Wed 17 Oct 2007 - 10:37

Afgelopen weekend liep ik tegen iets vreemds aan uploaden van een route, aangemaakt in WinGPS4, naar mij Garmin 128 GPS. Op mijn PDA gebruik ik hiervoor G7toCE.
Ik heb contact met de ontwikkelaar van G7toCE om uit te vinden waar het fout gaat, maar het lijkt erop dat de Garmin GPS de oorspronkelijk door WinGPS gemaakte GPX-file niet goed inleest. Omdat dit mogelijk ook gebruikers van WinGPS raakt, plaats ik hieronder (voor mijn gemak in het Engels) wat ik heb geconstateerd.
Op het Heegermeer was de afwijking gelukkig niet zo'n probleem: je weet waar je moet varen ...

Wordt vervolgd.

Roelof Vredeveld

I use WinGPS 4 for navigating both on the PC and on the PDA.
1. From a Dutch webside I download Waypoints in a GPX-file and import this file into WinGPS 4(latest available version). These waypoints have a precision of 7 decimals. Waypoint VZWEST is an example as you can see in a snippet from the GPX-file below.
<wpt lat="52.8375583" lon="5.3398033">
<name>VZWEST</name>
<cmt>VZ-WEST WK</cmt>
<ele>0</ele>
<time>2007-10-07T11:21:32Z</time>
</wpt>
2. Next I create a route in WinGPS. I use waypoints from this imported file and routepoints, created on the fly by WinGPS.
3. Then I export both waypoints and created routes to a GPX-file. In that file I see a difference between original waypoints used as routepoints (VZWEST) and on the fly created routepoints (9). See the example below.
<rtept lat="52.8375583" lon="5.3398033">
<name>VZWEST</name>
<ele>0</ele>
</rtept>
<rtept lat="52.8881997136187" lon="5.41853795887399">
<name>9</name>
<ele>0</ele>
</rtept>
These are ment to be two different locations!
4. This GPX-file is imported in G7toCE (latest available version) and then uploaded to my Garmin 128 GPS (latest available firmware version).

My problem has nothing to do with precision. Something goes wrong during the upload to the GPS as I will show below (the actual accuracy (= decimals) is not important for this issue)

For waypoint and routepoint VZWEST
Sourcefile from website: lat="52.8375583" lon="5.3398033"
Coordinates in WinGPS: N52 50.253 E005 20.388
Exportfile from WinGPS: lat="52.8375583" lon="5.3398033"
Coordinates in G7toCE: N52 50.253 E005 20.388
Coordinates in GPS: N52 50.253 E005 20.388
This is as expected.

For routepoint 9
Sourcefile from website: N.A. since this point is created in WinGPS
Coordinates in WinGPS: N52 53.292 E005 25.112
Exportfile from WinGPS: lat="52.8881997136187" lon="5.41853795887399"
Coordinates in G7toCE: N52 53.292 E005 25.112
Coordinates in GPS: N52 39.313 E005 33.719
As you can see the coordinates in the GPS are not correct.

I have not been able to test this fully since I have to build a test setup at home but the only difference is the number of decimals and since the difference occurs during the upload to the GPS I suspect some kind of overflow there.

I can change the number of decimals in the GPX exportfile in order to correct this issue but I feel that is not really the solution.
Qtek9000,
WM6 OS 5.2.318 build 15341.0.0.0),
Rom 2.01.02 WWE,
radio 1.15.00
IOGear BT2Serial convertor
Garmin 128 GPS
WinGPS 4 Mobile, v4.1.6.0
Roelof
 
Posts: 16
Joined: Fri 01 Apr 2005 - 09:37

Let op met benaming routepunten i.c.m. Garmin GPS126/128

Postby Roelof » Thu 18 Oct 2007 - 13:55

OK het is duidelijk waardoor dit komt.
Als ik in WinGPS 4 meerdere routes definieer en daarbij routepunten aanmaak, begint de telling van die routepunten bij iedere route bij 1 (in ieder geval met de instellingen in mijn installatie van WinGPS).

Als ik vervolgens een export bestand maak van die routes en dat importeer in mijn GPS (Garmin 128, sw v2.10), worden de routepunten als waypoints in de GPS gezet. Als bv. punt 9 in 4 routes voorkomt, is het resultaat van de import dat de eerste 3 coordinaten van routepunt 9 worden overschreven en alleen de laatste wordt bewaard. Dat kan voor de eerste drie routes in leuke trajecten resulteren.

Vraag aan Stentec:
Kan ik de benaming van routepunten beïnvloeden? Zo ja, hoe dan?
Als dat niet kan dan zou dat een aardige aanvulling kunnen zijn voor een volgende release van WinGPS.

Roelof Vredeveld
Qtek9000,
WM6 OS 5.2.318 build 15341.0.0.0),
Rom 2.01.02 WWE,
radio 1.15.00
IOGear BT2Serial convertor
Garmin 128 GPS
WinGPS 4 Mobile, v4.1.6.0
Roelof
 
Posts: 16
Joined: Fri 01 Apr 2005 - 09:37

Postby Stefan » Mon 22 Oct 2007 - 11:34

Hoi Roelof,

In dit geval is het inderdaad irritant dat de GPS de punten met dezelfde naam ook als hetzelfde waypoint ziet, ook al zijn het verschillende punten.

In WinGPS kun je de namen van routepunten inderdaad wijzigen. Dit kan tijdens het creeren of wijzigen van de route door op het plusje voor een routepunt te klikken (in het bewerk route scherm) en dan op bewerken te drukken of door te dubbelklikken op de naam van het routepunt (wat overigens ook te doen is door het routepunt te selecteren en dan op F2 te drukken).
Stefan
Stentec Software Developer
 
Posts: 277
Joined: Thu 09 Oct 2003 - 20:07
Location: Heeg

Postby Roelof » Mon 22 Oct 2007 - 12:31

Hallo Stefan,

Bedankt voor je antwoord. Dat is inderdaad een oplossing, maar in de situatie die ik had, houdt dat in dat ik vrijwel alle routepunten moet aanpassen, in totaal zo'n 120. Dat is op z'n minst niet erg gebruikersvriendelijk. Een andere oplossing is in te grijpen in het exportbestand en daar namen aan te passen. Gaat denk ik sneller dan in WinGPS maar is foutgevoeliger.
Ikzelf zou het een mooiere oplossing vinden als bij het aanmaken van een route een soort voorloopcode kan worden opgegeven zodat alle punten van die route (dus geen "echte waypoints") daarmee beginnen. Dan is het generiek opgelost en is de herkomst van routepunte/waypoints ook meteen duidelijk. Met 6 beschikbare posities zou je daarvoor 3 karakters kunnen reserveren. Je houdt dan nog 999 routepunten over per route ...

Groeten

Roelof
Qtek9000,
WM6 OS 5.2.318 build 15341.0.0.0),
Rom 2.01.02 WWE,
radio 1.15.00
IOGear BT2Serial convertor
Garmin 128 GPS
WinGPS 4 Mobile, v4.1.6.0
Roelof
 
Posts: 16
Joined: Fri 01 Apr 2005 - 09:37


Return to WinGPS 4 Series

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron